Orgeldag kermis in Cuijk 2016
De Cuijkse Kermis wordt gehouden van VRIJDAG 9 SEPTEMBER tot en met DINSDAG 13 SEPTEMBER.
En op kermiszondag, 11 september, organiseert firma Hinzen&Hinzen een heuse orgeldag.
9 orgels zullen op de kermispleinen en straten van Cuijk te zien en vooral ook te horen zijn.
Dus bent u liefhebber van grote kermis en concertorgels dan is het een must om dit eens te komen bekijken en te beluisteren op de kermiszondag in Cuijk.
Zondag 11 september orgeldag in Cuijk
De orgels die op de kermiszondag naar Cuijk komen zijn de volgende:
Het eerste orgel wat we u mogen presenteren is het kermisorgel van L. Korten uit Weert. Dit orgel werd gebouwd door Fa Ruth & Sohn te Waldkirch(Dld) rond 1914. Dit type orgel telt 65 tonstufen (gaatjes in luchtdrukklavier). En sinds 1976 is dit pracht exemplaar in het bezit van de huidige eigenaar.
Het volgende orgel is het concertorgel De Korsikaan van Stichting Carl Frei Concertorgel.
De “Korsikaan” uit Nijmegen
De bouwer van dit 90 toets concertorgel is Carl Frei te Waldkirch (Dld). Het is nog een vrij jong orgel en het is gebouwd in 1972/73. Het initiatief ging uit van een groep liefhebbers uit Nijmegen. Dit orgel heeft zeer veel mogelijkheden in registratiekeuze, wat een zeer warme en aparte klank geeft. Henk Kors is in de naam van het orgel terug te vinden. Hij was de aanzetgever voor de bouw van dit orgel.
Het derde orgel wat ik u mag presenteren is een 35er RUTH.
Een concertorgel van A.J. Gigengack te Hengelo. Dit concertorgel van het type 35er werd in 1903 gebouwd door Ruth&Sohn te Waldkirch (Dld). Van de vroege historie van dit orgel is weinig bekend, maar in 1920 werd dit orgel gekocht van een zaalhouder te Hilversum. Vanaf 1920 is dit orgel in het bezit van de huidige familie en werd het gebruikt in de draaimolen die nog steeds bestaat. Het orgel werkt op 65 Tonstufen (werkt op een luchtdrukklavier).
Het vierde orgel wat ik u mag presenteren kunt u zien hierboven en het is ook een 36er Ruth.
Dit kermisorgel is in het bezit van M.W. Verdonk uit Nieuwegein. Het bouwjaar van dit orgel is 1906, en het is gebouwd door Fa. A Ruth & Sohn te Waldkirch (Dld). De eerste jaren deed dit orgel dienst op de Duitse kermissen, en de eerste eigenaar woonde in Hamburg. Sinds 1920 is dit orgel in ons land. Eerst bij kermisexploitant Kunkels te Roermond, en vanaf 1953 bij de familie Verdonk.
In eerste instantie werd het gebruikt bij een autoscooter, maar wordt sinds de begin jaren 70 op de kermis niet meer gebruikt. Half Mei is 1989 werd een omvangrijke restauratie afgesloten. Het front is toen iets gewijzigd, echter zonder het karakter van het orgel aan te tasten. Het orgel telt 78 tohnstufen, en het werkt op een luchtdrukklavier. Het type is 36B, wat een fabrieksaanduiding is.
Het volgende orgel is het kermisorgel VALCO, en de eigenaar is E. Roels te Bergen op Zoom.
De bouwer van dit prachtige orgel is de Decap te Antwerpen, en het bouwjaar is 1923/24. Het aantal toetsen is 96.
De opdrachtgever voor de bouw van dit orgel was A. de Croon die het plaatste in een rupsbaan; de eigenaar werkte onder de naam Vale & Co. Hiervan is afgeleid de naam VALCO. Nadien werd de eigenaar Janvier, die het orgel plaatste in de Cake-Walk, waarna het eigendom werd van P. Roels.
Dit orgel wordt tot op de dag van vandaag gebruikt in het Lunapark van Roels dat diverse kermissen afreist in Nederland en België. Dit jaar staat de Cakewalk in Cuijk ook op de kermis, en wel op de Maaskade.
Bovenstaande Orgel is het kermisorgel van v Reeken uit Beek (Lb).
De bouwer van dit orgel is de firma Ruth @ Sohn te Walkirch, en het bouwjaar is 1926. Dit is het op twee na laatst gebouwde orgel van dit type.
Het orgel is van het type C36, wat inhoudt dat er contrabassen zijn, en extra is het register occarina. Het orgel is sinds 2004 in Nederland en in het bezit van de huidige eigenaar.
Bovenstaande kermisorgel is in het bezit van Fam. Hinzen uit Roermond.
Dit type (33 Ruth) telt 52 tonstufen en werkt via een luchtdrukklavier. Het bouwjaar van dit orgel is ergens rond 1920. De bouwer is zoals bij de meeste kermisorgels de firma Ruth & Sohn te Waldkirch.
Het bovenstaande orgel is het kermisorgel van de Firma Saedt uit Groesbeek.
De bouwers zijn de gebr. Sohne te Waldkirch in Duitsland. Het bouwjaar is 1920, en het is in 2010 naar Nederland geïmporteerd. Het orgel speelt via 52 Tonstufen en via een luchtdrukklavier.
En natuurlijk is er nog een orgel actief op de kermis in Cuijk, en dat is het orgel wat wordt gebruikt in de draaimolen in de Maasstraat.
Dat is het Wellerhaus kermisorgel en de eigenaar van dit orgel is A Hendriks uit Apeldoorn.
De werkplaats van Wellerhaus was destijds gevestigd in het Duitse Muhlheim. Het bouwjaar van het orgel is 1910, en doet dus als een van de weinige nog dienst in een kermisattractie.
En in tegenstelling tot de bovenstaande orgels is deze te beluisteren de gehele kermis lang in de draaimolen.
En als u als volwassene extra van dit orgel wil genieten, koop dan een kaartje aan de kassa en neem plaats op een paard, en laat u kindertijd herleven
Bovenstaande mooie foto van dit orgel in de draaimolen, is gemaakt door Olaf Slangen op de kermis in Hilvarenbeek.
Dit zijn de orgels die op 11 september te zien en te horen zijn in de straten van Cuijk tijdens de orgeldag die gaat samenvallen met de Cuijkse kermis.
Natuurlijk zullen niet alle orgels tegelijk gaan spelen. Nee, dat doen ze om beurten. Verwacht wordt dat het eerste orgel rond 11:30 uur zal beginnen met spelen.